Detail aktuality

Výzva SMS ČR a Libereckého, Pardubického, Plzeňského, Zlínského a Jihomoravského kraje Vládě ČR a Parlamentu ČR: Pomozme obcím, městům a regionům rozhýbat regionální ekonomiku

07.05.2020 12:41
Sdružení místních samospráv ČR, zastupující takřka 2000 menších měst a obcí, a Liberecký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Zlínský kraj a Jihomoravského kraje - jsou solidární se státem v této nelehké době. Obecní i krajské samosprávy jsou si vědomy, že tato globální krize představuje největší výzvu naší země v moderní historii a také vlastní zodpovědnosti při jejím zvládnutí. I proto drtivá většina obcí a všechny kraje nadále pomáhají v zajištění nezbytných ochranných pomůcek, dezinfekce a aktivizovaly své další zdroje, které nepochybně pomáhají zvládnout epidemii a s ní spojenou krizi.
 
Doposud prakticky všechna vládní opatření míříla především na podporu udržení zaměstnanosti, podporu podniků a živnostníků, nájemců atp. Samosprávám nepřísluší hodnotit efektivitu či vhodnost těchto opatření, to nepochybně patří parlamentní diskusi. Jsme však přesvědčeni, že již nastal čas, aby byla vládou ČR a Parlamentem ČR přijata opatření i na podporu samospráv v naší zemi. Jsme přesvědčeni, že je na místě nejen nekrátit příjmy obcí, měst a krajů, jak ujistilo Ministerstvo financí ČR prohlášením ze dne 21.4.2020 , priority vládních opatření musí zahrnout reálnou zvýšenou pomoc státu samosprávám pro rozpohybování regionální ekonomiky. Jinými slovy tématem není příslib vládních představitelů o nekrácení příjmů samospráv , ale naopak jejich přímá a cílená podpora. 
 
Možností se nabízí řada. Jak Vládě ČR navrhlo SMS ČR již v dopisu ze dne 30.3.2020, mimo jiné: 
 
1) novelou zákona o rozpočtovém určení daní, které podpoří rozpočtové možnosti samospráv,
 
2) dále efektivnějším a cílenějším nastavením národních dotačních toků či evropských fondů, mířící především do oblasti životního prostředí – opatření směřující k obnově krajinných struktur, proti suchu, podporující výstavbu a obnovu vodovodů a ČOV vč. decentralizovaného čištění odpadních vod, odpadové hospodářství, dále rekonstrukce či výstavba školských zařízení, komunitních center, sociálních bytů, energetická opatření, zateplení veřejných budov aj., dále opravy místních komunikací, cyklostezek apod. Všechny tyto investice (zdůrazňujeme zejména ty enviromentální) se státu, občanům a samosprávám vyplatí v těchto časech dvojnásob, 
 
3) v neposlední řadě třeba pomocí pro samosprávy při vyjednávání bezúročných půjček a další pomocí pro jednání s bankami poskytnutím státních záruk či jiného zajištění, příp. dalšími opatřeními. 
 
Vláda ČR schválila dne 4. 11. 2019 svou Strategii regionálního rozvoje, v níž na řadě míst uznává zásadní vliv samospráv na místní ekonomiku  a navazuje tak na uznávané zásady podpory regionálního rozvoje . Stejně tak jejich potřeby investic uznává Národní investiční plán . Předpokládáme, že právě tyto vládní rozvojové dokumenty získávají na urgentnosti v době krize, kdy je nutné investovat veřejné zdroje do obnovy české ekonomiky. Samosprávy se hlásí o díl své odpovědnosti, ale také veřejných zdrojů. Udržet však naplánované investice s ohledem na očekávaný propad v příjmech samospráv  nejde bez dodatečné veřejné podpory. Zejména menší města a obce a strukturálně postižené regiony, které pocítí dopady krize nejcitelněji, rozhodně na svých účtech nedisponují žádnými výraznými přebytky hospodaření, jak se často zavádějícím způsobem uvádí. Samosprávy v roce 2018 také dokázaly výrazně zvýšit svou investiční aktivitu  s ohledem na stimulační impuls volebního cyklu a tento impuls nyní očekávají od vlády ČR a Parlamentu ČR.
 
Posílení rozpočtů samospráv znamená mimo transparentní užití veřejných zdrojů co nejblíže občanům, jež pochopitelně pomůže obnovit regionální ekonomiky, rovněž podporu živnostníků a znovuobnovení ekonomických řetězců v území. Každá jedna koruna takto směřovaná z veřejných zdrojů do území přináší podle našeho pevného přesvědčení nejefektivnější užití finančních prostředků daňových poplatníků. Samosprávy jsou zároveň připraveny se zavázat, že všechnu podporu, kterou od státu v této krizi získají, investují výhradně do veřejných potřeb svého území, především do shora uvedených oblastí.
 

5. května 2020

Za SMS ČR                                                         
Stanislav Polčák, předseda                           
Radim Sršeň, místopředseda                        

                       

Za Liberecký kraj
Martin Půta, hejtman
Jiří Löffelmann, radní
Dan Ramzer, zastupitel

 

Za Pardubický kraj
Martin Netolický, hejtman
Hana Štěpánová, radní

Za Zlínský kraj
Jiří Čunek, hejtman
Petr Gazdík, radní

 

Za Plzeňský kraj
Josef Bernard, hejtman
Pavel Čížek, radní

 

Za Jihomoravský kraj
Bohumil Šimek, hejtman
Martin Maleček, radní
Radomír Pavlíček, zastupitel

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login