Detail aktuality

Vzpomínkový akt připomene osmdesát let starou událost

12.09.2018 11:15

V Hrádku nad Nisou, ve Větrné ulici, nedaleko místa, kde před 80 lety došlo k vraždě, proběhne 17. září 2018 od 17 hodin vzpomínkový akt. Odhalen bude pomníček připomínající památku Rudolfa Zárybnického.

Následovat bude přednáška Ivana Rouse ze Severočeského muzea v Liberci na téma 2. světová válka na Hrádecku. Přednáška začne zhruba v 17.30 v Bráně Trojzemí na hrádeckém Horním náměstí. „Pojďme si společně připomenout jeden z tragických příběhů našeho regionu,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Dne 30. září uplyne 80 let od podpisu mnichovské dohody. Tento akt byl vyvrcholením snah o rozbití Československa. „Všichni víme, že situace se vyostřovala několik let. Jeden z tragických příběhů, které se odehrály v těchto pohnutých dnech, je z Hrádku nad Nisou,“ dodal hejtman Půta. Dne 16. září 1938 zde byl postřelen příslušník Stráže obrany státu Rudolf Zárybnický, jehož družstvu byla svěřena ochrana železniční trati mezi Hrádkem a Žitavou. Den nato Rudolf Zárybnický v liberecké nemocnici zemřel. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login