Detail aktuality

Žáci Libereckého kraje skvěle zabodovali v celostátních kolech znalostních i uměleckých soutěží. Od kraje dostanou odměnu

14.11.2017 13:17

Za vynikající reprezentaci v soutěžích vyhlášených Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ve školním roce 2016/2017 ocení Liberecký kraj celkem 51 žáků základních a středních škol. Ti se umístili na prvním až třetím místě v celostátních finálových kolech přírodovědných, humanitních, uměleckých a řemeslných soutěžích nebo reprezentovali Liberecký kraj na mezinárodních kláních. Slavnostního předání odměn, které se uskuteční ve středu 15. listopadu od 15:00 hodin v multimediálním sále krajského úřadu se účastní jak zástupci 23 škol, jejichž žáci byli nominováni na ocenění, tak i rodiče a přátelé. Osobně jim pogratulují hejtman Martin Půta a jeho náměstek pro školství Petr Tulpa. Kromě drobných darů dostanou i finanční odměnu od 500 Kč do 8.000 Kč.

Celkem obdrží finanční dar 51 žáků. Nejstarším je 20 let a jedná se o absolventy střední školy studující nyní na vysoké škole. Nejmladším oceněným je 8 let a jsou to mladí literáti a hudebníci. Ocenění přeberou za umístění v celostátních kolech na prvním (18 žáků), druhém (19 žáků) a třetím (13 žáků) místě v soutěžích zručnosti, ale také znalostních či uměleckých. Dva žáci jsou oceněni za reprezentaci v mezinárodní soutěži. Na darech bude na základě rozhodnutí Rady Libereckého kraje rozděleno 113.500 Kč.

„Vedle toho, že talentovaní žáci z Libereckého kraje dosahují pěkné výsledky ve všech školních soutěžích, je pro mne důležitější to, že se chtějí vůbec zúčastnit, někdy i nepopulárního srovnávání. I tady platí ono Coubertinovské „není důležité vyhrát, ale zúčastnit se“. Proto bych rád poděkoval za snahu a krásné výsledky všem zúčastněným i vítězům,“ zhodnotil zapojení žáků náměstek hejtmana Petr Tulpa.

Největší zastoupení úspěšných žáků mělo Gymnázium Česká Lípa s jedenácti oceněnými žáky, hned v závěsu se ZUŠ Frýdlantská v Liberci s osmi oceněnými. Pozadu nezůstávají ani ostatní školy jako Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a Vyšší odborná škola Liberec, jablonecká ZŠ Mozartova, ZŠ a ZUŠ Jabloňová z Liberce, jablonecké Gymnázium Dr. A. Randy, ZUŠ Arbesova v České Lípě, liberecká Střední průmyslová škola stavební, SOU nábytkářské a SOŠ, s.r.o. Liberec či turnovská ZŠ Ohrazenice. Úspěšného žáka mají také Gymnázium a SOŠPg, Jeronýmova, dále gymnázia F. X. Šaldy v Liberci, Ivana Olbrachta v Semilech, v Turnově i v Jablonci nad Nisou, Integrovaná střední škola z Vysokého nad Jizerou, ZUŠ Semily, jablonecká ZŠ Pasířská nebo ZŠ Bratříkov.

V loňském roce prošlo soutěžemi na úrovni školního kola více jak 19 000 žáků, do celostátního finále postoupilo 139 žáků.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login