Detail aktuality

Zemřel laureát Pocty hejtmana Libereckého kraje 2013 Zdeněk Kovář

16.12.2014 16:49

V neděli 14. prosince ve věku 84 let zemřel bývalý rektor Technické univerzity v Liberci pan Zdeněk Kovář. Za jeho přínos zejména v pedagogické oblasti mu byla v říjnu 2013 udělena Pocta hejtmana Libereckého kraje.

Prof. Ing. Zdeněk Kovář, CSc., byl nezpochybnitelnou osobností jak po stránce odborné a pedagogické, tak po stránce morální.

Jeho život byl do značné míry spojen s osudy liberecké vysoké školy. Na původní Vysoké škole strojní a následně Vysoké škole strojní a textilní působil od doby jejího vzniku, zpočátku jako student, později jako uznávaný pedagog. V období po roce 1968 mu bylo znemožněno pracovat na vysoké škole, vrátil se na ni až v roce 1990 a byl zvolen Akademickým senátem za jejího prvního polistopadového svobodně zvoleného rektora. Do života dnešní Technické univerzity v Liberci zasáhl velmi výrazně zejména v 90. letech, kdy za jeho dvě funkční období vznikly další nové fakulty a jejich počet se ustálil na šesti.

Prof. Ing. Zdeněk Kovář, CSc., byl zejména v 90. letech známou a výraznou osobností společenského a politického života v Liberci. V oblasti vysokého školství České republiky je nesmazatelně zapsán jako vůbec první předseda Klubu rektorů vysokých škol. V rámci této funkce se také zasloužil o přechod z totalitního systému vysokých škol do dnešní demokratické podoby. Kromě svých univerzitních aktivit se také zasloužil o dobré jméno tehdejší automobilky značky LIAZ, neboť byl průkopníkem a vůbec prvním českým účastníkem známé RALLYE PAŘÍŽ DAKAR.

Čest jeho památce!

Zádušní mše za pana profesora Kováře se bude konat v pátek 19. prosince 2014 v 15:00 hodin v kostele sv. Antonína Paduánského v Ruprechticích - Liberci

Připomeňte si videozáznam z Pocty hejtmana Libereckého kraje 2013, které jsou předávány u příležitosti státního svátku výroční vzniku samostatného československého státu.

https://www.youtube.com/watch?v=wIP7wAvyxr4

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login