Detail aktuality

Zubačka se bude opravovat v roce 2025. Turisté ale o nostalgické jízdy nepřijdou

20.12.2023 14:54

Ozubnicová trať z Tanvaldu do Kořenova se bude opravovat až v roce 2025. Dokud nebude rekonstrukce hotová, budou příští rok nostalgické jízdy zajišťovat náhradní historické vlaky. V roce 2025 by nostalgické jízdy historickými vlaky měly jezdit z Kořenova přes Harrachov do Szklarske Poręby. O nutnosti opravit tzv. zubačku informoval hejtmana Martina Půtu a jeho statutárního náměstka Jana Svitáka generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

„Správa železnic požádala o dotaci do programu Interreg Česko–Polsko. Oprava ozubnicové trati vyjde na zhruba 500 milionů korun. Stavební práce začnou v roce 2025. Do té doby bude provoz nostalgických jízd náhradními vozidly zachován,“ uvedl hejtman Martin Půta. „Jsem rád, že Správa železnic dotáhla projekt opravy tamní trati konečně ke konkrétnímu termínu. Mluví se o něm již deset let.“

„Stejně jako železniční nadšenci a turisté jsem rád, že víme konkrétní termín zahájení opravy a že příští rok nostalgické vlaky ještě vyjedou, i když to ve většině případů zřejmě nebude přímo Rakušanka, tedy lokomotiva 715 se speciální ozubnicovou mechanikou. V letošním rozpočtu máme na jízdy historických vlaků celkem 6,5 milionu korun a budeme ve financování pokračovat až do roku 2028,“ doplnil Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro dopravu.

Samotná trať zůstává dále v provozu. Kvůli zachování bezpečnosti ale Správa železnic musela pozastavit platnost výjimky udělované každoročně pro vozidla řady 715, která nesplňují stanovenou traťovou třídu zatížení a příčné účinky vozidel na této trati. „Děláme pochopitelně maximum, aby se i tyto vozy mohly na ozubnicovou trať co nejdříve vrátit. Příprava oprav i samotná realizace je však v případě takovéto technické památky v mnoha ohledech náročnější než u běžného traťového úseku,“ dodal generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. „Metalurgickým rozborem jsme například museli zjistit složení původních a již nedostupných ozubnicových tyčí. Abychom některé z nich mohli pro tyto účely vyjmout, bylo nejdříve nutné jako náhradu vyrobit jiné tyče s předpokládaným složením.“

V současné době už je projektová dokumentace na opravu trati zpracována. Správa železnic rovněž letos získala stavební povolení a aktuálně hledá prostřednictvím veřejné soutěže zhotovitele, který potřebné práce provede. Zahrnovat budou zejména opravu železničního svršku a ozubnice a dále pak opravu Polubenského tunelu. Vyměnit je potřeba kolejnice i pražce, ty tam budou ocelové ve tvaru Y. Dále půjde o opravy výhybek, nástupišť, čištění štěrkového lože, obnovu odvodnění, ale například i sanaci skalních zářezů. Tato obnova trati je plánována na stavební sezónu 2025. Kromě toho se letos začala oprava části nádražní budovy v Kořenově a Správa železnic připravuje také obnovu tamní dopravny, která by měla probíhat v zákrytu s opravou traťového úseku.

Ani během oprav v roce 2025 nepřijdou turisté a obdivovatelé nostalgické drážní dopravy o speciální jízdy. „I napřesrok bychom rádi udrželi historická vlaková spojení, která bychom chtěli provozovat na trati Kořenov – Harrachov – Szklarska Poręba, kde v době výluky v daném úseku stejně nebudou moci jezdit pravidelné vlaky,“ uzavřel Petr Prokeš, ředitel Železniční společnosti Tanvald o.p.s.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login